Fgenet
Image default
Shopping / Home and Garden

Welke leerlingen spijbelen het vaakst?

Welke leerlingen spijbelen het vaakst?

Dagelijks van 8.15 tot 16.30 lessen volgen op school is lang niet voor iedereen weggelegd. Het is bij iedereen wel is voorgekomen dat die laatste les geschiedenis reden genoeg was om ziek naar huis te gaan. Of wat dacht je van wiskunde in het eerste lesuur van de dag? Dan gebruikte je een bezoek aan de tandarts, dokter of andere specialist als excuus om niet naar school te gaan. Tegenwoordig gaat dat allemaal niet meer zo makkelijk bij scholen die gebruik maken van de aanwezigheid app. Want je afwezigheid moet je namelijk met een geldige reden kunnen rechtvaardigen. Welke leerlingen hebben daar het vaakst mee te maken? Spijbelen de jongens of de meiden het meest?

De jongens

Uit een onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd blijkt dat 14% van de jongens ten minste één uur heeft gespijbeld.  Opvallend is dat jongens op een latere leeftijd beginnen met spijbelen dan de meisjes. Ruim 12% van de jongens vanaf de 16 jaar spijbelt regelmatig. Meestal gaat het dan om vmbo- en havoleerlingen.

 

De meiden

Ook bij de meiden komt spijbelen vaak voor. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat in 2017 ruim 12% van de meiden minimaal een uur zonder afwezig zijn geweest in de les zonder geldige reden. Bij de meiden is dat percentage gelijkmatig verdeeld over alle leeftijden en klassen. Verder is het opvallend dat vooral meiden uit een welvarend gezin vaker spijbelen dan de leerlingen uit gezinnen met een lage of gemiddelde welvaart.

Het verschil tussen jongens en meiden is niet echt significant te noemen wanneer het op spijbelen neerkomt. Toch spijlen jongens gemiddeld twee procent vaker dan meiden. De app aanwezigheid heeft het voor beide geslachten niet makkelijker gemaakt om zonder geldige reden de lessen te missen. Toch heeft het niet heel veel invloed. Want spijbelen komt nog altijd voor bij alle leerlingen.

https://www.economy.nl/