Fgenet
Image default
Shopping / Home and Garden

Verschil in haargroei bij mannen en vrouwen

Vrouwen kunnen eenmaal per jaar naar de kapper gaan en iedere dag met een stralend kapsel de deur uit. Mannen lijken na anderhalve week al behoefte te hebben aan een kappersafspraak. Hoe kan dat? Mannen hebben opmerkelijk minder haar dan vrouwen en hebben alsnog vaker een afspraak bij een herenkapper delft nodig.

Veel personen lijken deze onduidelijkheid te hebben opgelost door aan te geven dat het haar van de man sneller groeit dan het haar van de vrouw. Meerdere instanties hebben onderzoek gedaan naar deze constatering en zijn tot een verbazingwekkende uitkomst gekomen.

Groeit het haar van een man sneller?

Het antwoord op de vraag of het haar van een man daadwerkelijk sneller groeit dan het haar van een vrouw kun je op diverse manieren vinden. Uiteraard is het aan de specialisten om een betrouwbare uitspraak te doen. Hieruit blijkt dat het haar van een man en een vrouw ongeveer op hetzelfde tempo groeien: ongeveer een centimeter per maand.

Lastig te bepalen

Voor onderzoekers was het een uitdaging om een conclusie te trekken uit dit onderzoek. Bij ieder persoon kan de haargroei verschillend zijn, waardoor de conclusie niet voor iedereen zou gelden. Toch bleek er tussen mannen en vrouwen maar een significant verschil te zijn, waardoor er niet overduidelijk gesproken kon worden over een  verschil in groeiritme bij mannen en vrouwen.

 Gezichtsbedrog

Waarom men ervanuit gaat dat het haar van mannen sneller groeit dan het haar van vrouwen, is verklaarbaar. Zo zeggen kappers in delft dat herenkapsels simpelweg korter zijn dan dameskapsels. Doordat de haarlengte van een man vaak rond de 1 cm is, lijkt het haar sneller te groeien, aangezien de lengte in een maand zal verdubbelen. Bij de vrouwen, met een haarlengte van 10 centimeter, zal een extra centimeter vrijwel geen verschil maken.

 Toch zijn er altijd uitzonderingen mogelijk. Zo is er bij vrouwen een opmerkelijke toename van haarlengte zichtbaar als gevolg van zwangerschapshormonen. Hierbij hebben vrouwen na de zwangerschap ook vaak last van haarverlies. Bij mannen zullen de sekshormonen het groeitempo van het gezichtshaar laten toenemen.

http://onekappers.nl