Fgenet
Image default
Kinderen

Wat kan je doen voor een onzeker kind?

Ben jij ouder van een onzeker kind en weet je niet goed wat je moet doen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel worden de mogelijke oorzaken op een rijtje gezet en worden er tips gegeven wat jij als ouder kan doen om de onzekerheid weg te nemen.

Oorzaken onzekerheid

Er zijn verschillende oorzaken voor de onzekerheid van je kind. De meest voorkomende oorzaak is dat je kind iets heeft meegemaakt wat voor onzekerheid zorgt. Dit kan te maken hebben met een ziekenhuisopname, gepest worden door andere kinderen of je kind heeft misschien een gênant moment meegemaakt. Verder kan je kind ook een introvert zijn en moeilijk aansluiting vinden bij andere kinderen, kan je kind onzeker zijn over het uiterlijk of zijn sommige kinderen zeer perfectionistisch wat ervoor zorgt dat de lat te hoog wordt gelegd. Het kan van alles zijn en het is dus goed om als ouder te weten wat de oorzaak van het probleem is om het op te lossen en de onzekerheid weg te nemen.

Moet je als ouder hulp zoeken?

Ben je als ouder radeloos en weet je niet wat je kunt doen? Dan kan je hulp zoeken bij een professional, maar doe dit niet te snel. Iedereen is namelijk wel is onzeker. Dit is niet alleen bij kinderen zo het geval, je zal als ouder zelf ook wel is onzeker zijn en even niet goed weten wat je moet doen. Door te praten met iemand kan je soms die onzekerheid al wegnemen. Als ouder kan je dus ook door in gesprek te gaan met je kind veel onzekerheid mogelijk wegnemen. Onzekerheid is namelijk niet altijd een slechte eigenschap. Onzekerheid zorgt er namelijk voor dat je kind ergens over nadenkt en kan er voor zorgen dat de juiste beslissingen worden genomen. Als de onzekerheid je kind belemmert in het dagelijks leven is het wel goed om hulp te zoeken.

Hoe kan je de onzekerheid wegnemen?

Het begint allemaal bij het in gesprek gaan met je kind en de oorzaak van de onzekerheid te weten te komen. Door in gesprek te gaan met je kind kan je al bepaalde onzekerheid wegnemen. Daarbij is het ook goed om je kind zelf te laten nadenken over oplossingen en hoe het verder moet in de toekomst. Zo kun je vragen stellen als: Wat zou je kunnen doen en wat denk je zelf wat een goede vervolgstap is.

Is je kind onzeker over zijn of haar uiterlijk? Dan is het goed om gesprek te gaan en te vragen waar hij of zij dan onzeker over is. Is het over het uiterlijk zelf, de kleding of misschien wel de schoenen. Je kind kan zich namelijk onzeker voelen in de kleding en schoenen die je koopt voor je kind. Laat daarom je kind altijd meebeslissen in het kiezen van jongens en meisjeskleding en jongens en meisjes schoenen. Als je kind trots is op de kleding zal het ook kunnen helpen in het zelfvertrouwen.

Zegt je kind veel ik kan het niet? Dan is het goed om samen te zitten en op te sommen wat hij of zij wel kan. Ga bijvoorbeeld samen een poster of collage maken waar je kind al zijn of haar talenten opschrijft. Op deze manier komt je kind onder ogen waar hij of zij eigenlijk allemaal goed in is en dat de onzekerheid helemaal niet nodig is.

Is je kind introvert en vind hij of zij het moeilijk om met onbekende te praten? Stimuleer je kind om zelf dingen te ondernemen terwijl je erbij staat als vertrouwenspersoon. Ga bijvoorbeeld naar de slager of de ijssalon en laat je kind iets bestellen of vragen terwijl jij erbij staat. Door je kind over de grens heen te laten gaan om met andere mensen te praten wordt de drempel voor de volgende keer ook lager. En als je kind het moeilijk vind ben jij er altijd nog voor ondersteuning.