Fgenet
Image default
Shopping / Home and Garden

Een scandinavisch design

Een scandinavisch design, het wordt steeds populairder. Het wordt ook veel gebruikt als term maar wat houdt het precies in? Scandinavisch design is een stroming uit 1936 afkomstig uit Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden en IJsland en wordt op dit moment nog steeds veel gebruikt. De stijl staat voor functionaliteit, eenvoud en minimalisme.

Betaalbaar design

Een belangrijk kenmerk binnen dit design is dat de ontwerpen wel moeten betaalbaar zijn, niet alleen voor de rijken maar ook voor de mensen die het financieel minder hadden. Scandinavisch design wordt niet voor niets een democratisch design genoemd: toegankelijk voor iedereen.

Gezelligheid en functionalisme

Bij deze stroming is het belangrijk dat het in eerste plek nuttig moet zijn. Er wordt voor functionaliteit over decoratie gekozen. In combinatie met de inspiratie uit de natuur, zorgt voor de gezelligheid. In de ontwerpen koos men er voor om open ruimte als flexibele ruimtes waar meerdere activiteiten plaats konden vinden. Zo werd de woonkamer niet alleen gebruikt als woonruimte maar ook als eetruimte.

In het interieur

Eenvoudig en mooi eruit zien, dat is belangrijk bij dit design. Licht en natuurlijke materialen spelen een belangrijke bij het ontwerp. Lichte kleuren, strakke lijnen, organische vormen en eenvoudige ontwerpen. In bijna elke meubels wordt er gebruik gemaakt van hout en in een Scandinavisch interieur kunnen er ook geen planten ontbreken. Verder zie je binnen het interieur zelden een tapijt over de hele vloer, vloerkleden en dierenvachtjes zijn dan wel weer populair.

Lichte en zachte keuren

Misschien wel een van het belangrijkste bij dit design, de kleuren. Doordat het in de winters erg lang donker is in Scandinavië, wordt er in het interieur zo veel mogelijk lichte kleuren gebruikt. Naast wit zijn dit vooral kleuren als natuurlijke tinten zoals lichtroze of lichtgrijs.

Voor meer informatie en inspiratie over de scandinavische stijl kan je een kijkje nemen op Moosefarg.

https://www.moosefarg.nl/