Fgenet
Shopping / Home and Garden

De cilindersloten

Een goed slot op je voordeur, maar ook op je achterdeur en eventueel aan je ramen is letterlijk goud waard. Ook al heb je je huis goed beveiligd met een alarmsysteem of bewakingscamera’s, als je geen goed slot op je deuren hebt, zullen de overige beveiligingsmethodes niet zo zinvol zijn. Hierbij is het klassieke sleutelgat waarin een sleutel gestoken moet worden geheel vervangen door cilindersluitingen. Cilindersloten behoren dan ook tot de beste soort sloten. 

Wat is een cilindersluiting?

Een cilinderslot is een slot dat bestaat uit een profielcilinder. Hierin zit een mechaniek dat voorzien is van plaatjes, stiften of kogeltjes die de cilindersluiting blokkeren. Enkel met een juiste sleutel die voorzien is van juiste inkepingen kan een cilinderslot worden geopend. Het meest gebruikte cilinderslot is de stiftcilinderslot. In de cilinder zitten vijf of zes stiften. Dit zijn metalen pinnetjes die verbonden zijn met een spiraalveertje. Deze spiraalveertjes duwen de de stift tot in het midden van de cilinder. Wanneer de juiste sleutel in het cilinderslot wordt geschoven schuiven de pinnetje op de juiste lengte omhoog en kan de sleutel gedraaid worden. Een plaatjescilinderslot werkt ook op vergelijkbare manier, maar zitten er geen pinnetjes in het slot, maar plaatjes die bij het insteken van de sleutel omhoog gedrukt worden.

Het opmeten van een cilinderslot 

Bij aanschaf van een cilinderslot is het belangrijk om te weten of je de deur van één zijde of beide zijden met een slot wilt kunnen openen. Wil je de deur aan beide zijden met een sleutel bedienen dan heb je een hele profielcilinder nodig. Moet de deur maar aan één kant geopend worden, dan heb je een halve profielcilinder nodig. Welke profielcilinder er in de deur past hangt af van hoe dik de deur is en de dikte van het deurbeslag. Het opmeten van een profielcilinder moet gebeuren vanaf het hart, dus het midden van de profielcilinder. Als een hele profielcilinder de maatvoering 30/30 aangeeft, dat houdt dit in dat beide kanten van de profielcilinder vanaf het hart 30 millimeter zijn. Bij een halve cilinder worden ook twee maten gegeven, zoals 30/10, waarbij 30 millimeter de lengte van de profielcilinder is vanaf het hart en 10 millimeter is de blinde zijde dat niet gebruikt wordt.

Merken cilindersloten

Er zijn verschillende merken die cilindersluitingen op de markt brengen. Nemef is bijvoorbeeld een bekend merk met goede cilindersloten. Wil je gaan voor cilindersloten van sublieme kwaliteit, dan ben je het beste af met sloten van M&C. M&C heeft een zeer groot assortiment aan verschillende soorten cilindersloten in allerlei maten. Nog belangrijker is dat M&C sloten voorzien zijn van het SKG keurmerk. Met een M&C cilinderslot met SKG keurmerk heb je de garantie dat je slot goed beveiligd is tegen inbraak.

https://www.toplock.nl/cilindersloten