Als je nieuwe binnendeuren gaat kopen moet je rekening houden met verschillende factoren. In dit artikel bespreken we kort het aanbod en de verschillen.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten welke soort binnendeuren je zal kopen. Er zijn schilderdeuren, afgewerkte fineer deuren, massieve deuren, glasdeuren, staaldeuren en schuifdeuren.

Schilderdeuren zijn vaak goedkoop in aankoop. Ze zijn beschikbaar in honingraat en tubespaan uitvoering. Deze laatste is beter isolerend en zwaarder maar duurder in aankoop. De honingraat deur is dan weer lichter en goedkoper in aankoop, maar minder geluidsisolerend. Het grote voordeel van schilderdeuren is dat ze relatief goedkoop zijn en dat het aanbod erg groot is. Het nadeel van schilderdeuren is dan weer dat je ze nog zelf moet verven.

Afgewerkte laminaat deuren hoef je niet meer te behandelen. Ze zijn, zoals de naam al zegt, reeds volledig afgewerkt. Laminaat deuren zijn ook beschikbaar met honingraat en tubespaan kern. Ze zijn iets duurder in aankoop en er is een enorm groot aanbod aan kleuren en stijlen van deze deuren. Voor ieder wat wils dus!

Massieve deuren zijn deuren die volledig vervaardigd zijn uit massief eiken hout. Deze deuren zijn duur in aankoop en moet je meestal nog bewerkten met olie of een vernis. Massieve deuren zijn ook beschikbaar met als zonder glas en kunnen in een klassieke woning erg als eye-catcher werken.

Glasdeuren bestaan volledig uit glas. Zo heb je glasdeuren met mat glas maar ook met helder of grijs (gerookt) glas. Glasdeuren worden meestal gebruikt om extra lichtinval in een ruimte te creëren. De prijs voor een kit ligt meestal rond de €250 à €350. Een kit omvat het glazen deurblad, de scharnieren en meestal ook de deurtrekker.

Staaldeuren worden de dag van vandaag meer en meer gebruikt in moderne lofts. Maar ook in klassieke, landelijke woningen misstaan ze zeker niet. Echte roestvrijstalen deuren bevatten meestal glas en zijn erg duur in aankoop (reken maar rond de €1200-1500 per deur).

Schuifdeuren zijn dan weer populair in woningen waar de ruimte voor een normale draaideur te plaatsen te beperkt is. Je hebt schuifdeuren in afgewerkte vorm (laminaat deurblad), maar ook schuifdeuren in glas. Een volledige kit met schuifrail en deurtrekker kost toch al snel €400 à €500 per schuifdeur.

Nu je de verschillende binnendeuren kent kan je voor jezelf uitmaken welk type deur voor jou het beste is. Vergelijk voor je aankoop zeker de verschillende bouwmarkten en webwinkels om een goed overzicht van prijzen te verkrijgen. Pas dan kan je een definitieve keuze maken en overgaan tot aankoop.

Vergeet ook niet dat deurklinken meestal niet inbegrepen zijn bij je aankoop. Deze zal je dus nog apart moeten kopen.