Fgenet
Image default
Aanbiedingen

Houtkachels

De houtkachel is de oervorm van de kachel. Al sinds mensenheugenis geeft het houtvuur ons warmte, licht en veiligheid. Vele haardliefhebbers zien de houtkachel als de enige echte haard, gashaarden en elektrische haarden hebben zeker wat te bieden, maar qua sfeerbeleving en authenticiteit komen ze niet in de buurt bij de klassieke houtkachel. Misschien komt het doordat een houtkachel enige inzet vraagt. Brandhout moet worden aangevoerd en soms zelfs nog worden gekloofd, met de zuurstoftoevoer kan worden gewerkt om het vuur te temperen en ook de asla leegt zich niet vanzelf. Maar toch nemen liefhebbers dit graag voor lief, want er gaat niets boven de uitstraling van een fraaie houthaard. De flakkerende vlammen, de typische geur en het geluid van brandend hout, allemaal factoren die de houtkachel zijn onweerstaanbare charme geven. Een mooie houthaard zorgt voor een speciale sfeer, een houthaard maakt van uw huis echt uw thuis!

 

Houtkachels

De vraag naar houtkachels zal wel altijd blijven bestaan. Houtkachels voorzien in behoeftes die diep in ons karakter zijn ingebakken. Zo diep en zo hardnekkig dat deze ook niet zomaar even veranderen. Wat wel verandert is de houtkachel zelf. Door nieuwe inzichten beseffen we beter de effecten van onze handelingen. Termen als fijnstof en C02 uitstoot zijn nu gemeengoed geworden. We beseffen beter hoe we met onze fossiele brandstoffen om moeten gaan en ontdekken steeds meer manieren om verantwoordelijker om te gaan met de wereld om ons heen. Gelukkig leeft dit besef ook bij fabrikanten van houtkachels, de open houthaard van toen is hierdoor niet meer te vergelijken met de houtkachels van vandaag de dag!

 

Houtkachels vs. Open haard

Veel mensen denken bij het woord houthaard of houtkachel nog aan de klassieke open haard van weleer. De klassieke open haard waarbij het vuur direct aanraakbaar was, waarbij je direct in de vlammen keek en de houtblokken direct op het vuur kon leggen. Heel vreemd is deze gedachte niet, moderne houtkachels brengen immers dezelfde gezelligheid en sfeer, maar toch zijn er grote verschillen! Bij een open haard staat het vuur direct in verbinding met het vertrek waar hij is geplaatst. De benodigde lucht wordt direct aan de woonruimte zelf onttrokken en er is geen afscheiding tussen deze ruimte en het vuur. Moderne houtkachels zijn afgesloten met een ruit en halen de zuurstof meestal van buiten. Doordat ze afgesloten zijn is het verbrandingsproces veel beter te controleren en te reguleren, dit levert talrijke voordelen op! 

 

Door de gecontroleerde omgeving is de verbranding in moderne houtkachels optimaal. Hoe beter de verbranding, hoe meer warmte we halen uit elke kilo brandhout. Ook gaat een moderne houtkachel veel beter met deze warmte om, hij kan immers niet zomaar vervluchtigen en bereikt daardoor veel hogere temperaturen. Doordat moderne houtkachels de warmte vasthouden verwarmen ze de ruimte om de haard aanzienlijk beter. Dit zien we terug in het rendement, oftewel het percentage warmte dat daadwerkelijk wordt gebruikt om de kamer te verwarmen. Bij een open haard was dit ongeveer 30%, bij moderne houtkachels ligt dit meestal boven de 80%! Een ander groot gezondheidsvoordeel zien we weer in de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt. Dit was bij een open haard wel 50x zoveel als bij een moderne houtkachel!

 

Houtkachels hebben dus niet alleen een verleden maar ook zeker een toekomst! Door nieuwe materialen en inzichten zijn houtkachels zich blijven verbeteren en zijn er meer mogelijkheden. Steeds vaker zien we dat houtkachels worden ingebouwd, bijvoorbeeld in een muur of in een speciaal ontworpen haardmeubel. De klassieke en authentieke look van een houtkachel geeft een prachtige accent aan een modern interieur, maar is ook op zijn plaats bij een meer traditionele inrichting. Wilt u graag meer weten over de laatste generatie houtkachels? Neem dan even vrijblijvend contact op of breng een bezoek aan onze luxe showroom. Bij ons vindt u de laatste modellen van alle A-merken tegen sterk concurrerende prijzen. Ook de installatie van uw droomhaard is bij ons in vertrouwde handen. Ons ervaren team installateurs ontzorgt u graag, waar dan ook in Nederland! Graag tot ziens!

 

https://www.haardenexpert.nl/