Fgenet
Image default
Aanbiedingen

Hoe kiest u het beste kattenluik voor uw kat?

Hoe kiest u het beste kattenluik voor uw kat?

Katten onbelemmerd toegang geven tot een veilige buitenomgeving kan zeer verrijkend zijn voor onze moggies. Maar zonder een kattenluikje zijn we allemaal dienaars van onze katachtige opperheren, die opstaan om ramen of deuren te openen en te sluiten op verzoek.

Waar moet ik op letten voordat ik een kattenluik koop?

Hoewel kattenluiken relatief eenvoudige beesten zijn, moet u toch met een paar factoren rekening houden.

Betrouwbaarheid – Welk kattenluik u ook kiest, u zult er zeker van willen zijn dat het betrouwbaar is. Een heel goedkoop en vrolijk kattenluik kan stuk gaan, of een vergrendelingsmechanisme kan het begeven. Magnetische halsbandkleppen kunnen geweldig zijn, maar als uw kat de neiging heeft om zonder halsband thuis te komen, kunnen ze buiten vast komen te zitten. Koop een kattenluik dat past bij het gedrag van uw kat.

Aantal katten – Als u een kattenluik met een microchipsensor gebruikt, zorg er dan voor dat u genoeg microchips in het geheugen kunt opslaan voor het aantal katten dat u hebt. De meeste hebben minstens 30 chips, maar het is de moeite waard om het voor de zekerheid te controleren.

Timers en sloten – Wilt u er zeker van zijn dat uw kat ’s nachts of wanneer u ’s avonds weg bent, wordt binnengehouden? Zoek dan een kattenluik waarmee u het handmatig kunt vergrendelen of een timer kunt instellen, zodat u kunt bepalen hoeveel toegang uw kat heeft.

Waar moet ik mijn kattenluik monteren?

Kattenluiken kunnen worden geïnstalleerd in deuren, ramen en muren, hoewel niet alle kattenluiken geschikt zijn voor alle materialen. Zorg ervoor dat u de vereisten voor het door u gekozen kattenluik controleert voordat u het koopt. Het is ook belangrijk om te weten dat de grootte van het gat dat nodig is voor de installatie groter zal zijn dan de grootte van de opening van het kattenluik. Het kan zijn dat u tot zes centimeter meer moet rekenen dan de aangegeven afmetingen en ongeveer vijf centimeter in de diepte.

We hebben specifieke kattenluiken voor installatie in glas en muren in ons overzicht opgenomen, maar hier zijn een paar algemene regels die u moet volgen bij deze materialen:

  • Glas vereist een rond gat voor installatie, dus als je een rechthoekig kattenluik gebruikt, moet je een ronde montage-adapter kopen.
  • Voor het installeren van een kattenluik in een muur zijn tunnelverlengstukken nodig – soms deurvoeringen genoemd – om door de diepe muur heen te komen. Elke tunnelverlenger voegt vijf centimeter diepte toe en u kunt er zoveel op elkaar stapelen als nodig is.

Hoe leer je een kat een kattenluik te gebruiken?

  • Haal uw nieuwe kattenluik uit de verpakking en laat uw kat er eens goed aan ruiken. U kunt zelfs een doekje nemen, hun gezicht afvegen en dit vervolgens over het kattenluik wrijven.
  • Als u een microchipmodel installeert, breng de chip van uw kat dan vóór de installatie in het kattenluik aan.
  • Probeer uw kattenluik te installeren op een plaats waar het naar een beschutte plek leidt. De meeste katten houden er niet van om blootgesteld te worden aan open ruimtes en zullen misschien aarzelen om een kattenluik te gebruiken dat hen kwetsbaar laat voelen. Als je weinig keus hebt, probeer dan een beschutte plek rond het kattenluik te creëren met behulp van dozen, planten, etc.
  • Zet het kattenluik in het begin open en geef uw kat wat tijd om eraan te wennen. U kunt dan beginnen om het deurtje beetje bij beetje te laten zakken.
  • Als uw kat niet uit zichzelf door het kattenluik wil, kunt u proberen uw kat door het kattenluik te laten lopen met behulp van hun favoriete snoepjes.