Rolstoelbussen verschillen van model, net zoals andere bussen of auto’s dat ook doen. Maar als er een rolstoel aan te pas komt, moet het model niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe een rolstoel in een busje gereden kan worden. Wat voor de ene rolstoelgebruiker makkelijk is, is voor de ander juist een obstakel. Daarom zijn er verschillende manieren om met een rolstoel een busje te betreden. Soms gaat dit semiautomatisch, soms is het nodig er wat meer moeite voor de doen. Hoe dan ook kan de rolstoelgebruikelijk makkelijk de bus in. Rolstoelbussen met een bruggetjeSommige rolstoelbussen hebben een soort uitklapbaar bruggetje. Dit heb je vast al eens gezien bij een trein of een bus. Een vervoerder of begeleider klapt dit uit, zodat het hoogteniveau tussen een perron of de bus en de grond wegvalt. Dit is geschikt voor mensen die een eenvoudige en werkzame manier zoeken om een busje of auto in te kunnen dat geen groot hoogteverschil heeft. Deze oprijplaat kan makkelijk in- en uit worden geklapt en het de overstap van het ene hoogteniveau naar het andere is meestal snel gemaakt. Rolstoelbussen met een liftSommige rolstoelbussen zijn zodanig hoog dat de overstap niet te maken is met een uitklapbaar bruggetje. In dat geval zal je zien dat er een kleine lift is ingebouwd. Daarvoor gaat de rolstoelgebruiker op een platform staan dat met een bedieningspaneel wordt geactiveerd en de rolstoel omhoogtilt. Zodra dit platform op gelijke hoogte staat met het busje, kan de rolstolgebruiker veilig het voertuig in. Deze soort liften zie je vaak bij taxibedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervoeren van rolstoelen en bij rolstoelbussen die erop gemaakt zijn om meerdere rolstoelen tegelijk te kunnen vervoeren. Met andere woorden, doorgaans zijn dat de meer professionele uitvoeringen.
Rolstoelbussen met een bruggetje Sommige rolstoelbussen hebben een soort uitklapbaar bruggetje. Dit heb je vast al eens gezien bij een trein of een bus. Een vervoerder of begeleider klapt dit uit, zodat het hoogteniveau tussen een perron of de bus en de grond wegvalt. Dit is geschikt voor mensen die een eenvoudige en werkzame manier zoeken om een busje of auto in te kunnen dat geen groot hoogteverschil heeft. Deze oprijplaat kan makkelijk in- en uit worden geklapt en het de overstap van het ene hoogteniveau naar het andere is meestal snel gemaakt.
Rolstoelbussen met een lift Sommige rolstoelbussen zijn zodanig hoog dat de overstap niet te maken is met een uitklapbaar bruggetje. In dat geval zal je zien dat er een kleine lift is ingebouwd. Daarvoor gaat de rolstoelgebruiker op een platform staan dat met een bedieningspaneel wordt geactiveerd en de rolstoel omhoogtilt. Zodra dit platform op gelijke hoogte staat met het busje, kan de rolstolgebruiker veilig het voertuig in. Deze soort liften zie je vaak bij taxibedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervoeren van rolstoelen en bij rolstoelbussen die erop gemaakt zijn om meerdere rolstoelen tegelijk te kunnen vervoeren. Met andere woorden, doorgaans zijn dat de meer professionele uitvoeringen.
|