Fgenet
Image default
Afvalverwerking

Handige zolderrenovatie tips

De zolder is dikwijls een verloren ruimte. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Met een renovatie maak je van de zolder een stijlvolle slaapkamer, kinderkamer of hobbyruimte. Klinkt goed? Ga dan aan de slag met deze tips:

Zorg voor een goede voorbereiding

Maak eerst een plan van aanpak. Hoe wil je de zolder gebruiken? Welke indeling krijgt de ruimte? Met welke materialen wil je alles aankleden? Zoek inspiratie en zet je plannen op papier om alles goed voor te bereiden. Zo kan je proactief bepaalde pijnpunten blootleggen. Daarnaast is deze voorbereiding erg belangrijk om tijdig de juiste vakmensen in te plannen of materialen te bestellen. Heel wat leveranciers hebben wachttijden die kunnen oplopen tot enkele weken of zelfs maanden. Om vlot te verbouwen is een goede planning essentieel. 

Maak de zolder klaar

De zolder is meestal een plek waar we allerlei spullen bewaren die we niet vaak nodig hebben, zoals de kerstboom, oude meubels of memorabilia. Voordat je met de renovatiewerken kan starten, moet je plaats maken. Start dus met de zolder leeg te maken. Verhuis de spullen tijdelijk naar een andere kamer of huur een opslagruimte in de buurt. 

In sommige gevallen moet je een paar structurele aanpassingwerken doen, zoals het verwijderen van bakstenen muren of het uitbreken van een oude plafondbekleding. Dat is iets dat je eenvoudig zelf doet (en op die manier mooi wat geld bespaart). Kies voor een puinzak met ophaling en ga aan de slag.

Denk aan natuurlijk licht

Zolders hebben dikwijls een beperkte lichtinval. In sommige huizen is er helemaal geen natuurlijk licht. In dat geval is het een goed idee om te investeren in een of meerdere dakvensters. Het extra zonlicht dat zo binnenvalt zal de zolder plots veel groter doen lijken. En misschien heb je zo wel een mooi uitzicht op de omgeving of de sterrenhemel.

Isoleer indien nodig

Een belangrijk aandachtspunt tijdens een zolderrenovatie is de isolatie. Het grootste deel van de warmte ontsnapt namelijk via daken. Met een niet-geïsoleerd dak verlies je dus heel wat energie. De zolderruimte isoleren met glaswol, steenwol of een ander materiaal zal zich dus snel terugbetalen. Een bijkomend voordeel is de extra luchtdichtheid. Je hebt minder last van een koude trek. 

Naast deze thermische isolatie (om warmteverliezen te voorkomen) is er nog akoestische isolatie. Die plaats je op de verdiepingsvloer. Een laagje akoestische isolatie zal contactgeluiden naar de onderliggende verdieping voorkomen van iemand die op de zolder rondwandelt.