Fgenet
Image default
Aanbiedingen

Voorkom deze 5 fouten in je energieverbruik

Fout 1: Verouderde apparaten blijven gebruiken

Een van de meest voorkomende fouten in energieverbruik is het blijven gebruiken van verouderde apparaten. Oude apparaten zijn vaak minder energiezuinig en verbruiken daardoor meer energie dan nodig is. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vervang oude apparaten door energiezuinige modellen met een A+++ energielabel. Zo bespaar je op lange termijn energie en geld.

Fout 2: Onnodig energie verbruiken

Veel mensen verbruiken onnodig energie door apparaten aan te laten staan terwijl ze niet in gebruik zijn. Denk hierbij aan het stand-by laten staan van je televisie, computer of opladers. Dit sluipverbruik kan oplopen tot wel 10% van je totale energieverbruik. Zorg ervoor dat je apparaten volledig uitschakelt als je ze niet gebruikt. Een stekkerdoos met schakelaar kan hierbij helpen, zodat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt uitschakelen.

Fout 3: Verkeerde verlichting gebruiken

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je energieverbruik. Veel mensen maken echter de fout om nog steeds gloeilampen of halogeenlampen te gebruiken. Deze lampen verbruiken veel meer energie dan LED-lampen en hebben een kortere levensduur. Vervang je oude lampen door energiezuinige LED-lampen om je energieverbruik te verminderen en geld te besparen.

Fout 4: Niet investeren in isolatie

Een goed geïsoleerd huis is  om energie te besparen. Veel mensen maken de fout om niet te investeren in goede isolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat. Dit resulteert in een hoger energieverbruik voor verwarming en koeling. Investeer in goede isolatie voor je dak, muren en vloeren om je energieverbruik te verminderen en je wooncomfort te verhogen.

Fout 5: Geen inzicht hebben in je energieverbruik

Zonder inzicht in je energieverbruik is het lastig om te weten waar je kunt besparen. Veel mensen maken de fout om geen energiemeter te gebruiken of hun energieverbruik niet bij te houden. Dit maakt het moeilijk om te zien waar je energie verspilt en welke maatregelen je kunt nemen om dit te verminderen. Maak gebruik van een energiemeter of een online tool zoals de Eco Test om inzicht te krijgen in je energieverbruik en te ontdekken waar je kunt besparen.