Fgenet
Image default
Meubels

Het zijn allemaal kasten, maar ze zijn erg verschillend

Kasten zijn een belangrijk onderdeel van het meubilair, maar als het woord ‘kast’ wordt gebruikt, aan wat voor kast denken we dan? Denken de meesten al gauw aan de grote opbergkasten die in de woonkamer staan, of wordt er misschien gedacht aan kledingkasten en misschien zelfs boekenkasten? Er zijn onwijs veel verschillende soorten kasten en in dit artikel ga ik er een aantal benoemen en beschrijven.

Kledingkast

De kledingkast is een onmisbaar meubel in huis, omdat hier – zoals de naam al zegt – kleding wordt opgeborgen. Kleding valt onder de eerste levensbehoeften, dus voor elk mens is het hebben van kleding belangrijk. Kledingkasten kenmerken zich vaak met draaideuren en kolommen voor de kleding. Er zit veel variatie in de kasten, zo hebben de grotere kledingkasten vaak schuifdeuren waar ook nog eens spiegels aan vast kunnen zitten. De kolommen van de kast zijn belangrijk om de kleding netjes opgevouwen in te bewaren. Voor onderbroeken en sokken zijn vaak lades aanwezig, waar deze ideaal opgeborgen kunnen worden. De grotere kledingkasten kunnen ook een kledingrek bevatten, waar overhemden, blouses en blazers aan opgehangen kunnen worden.

Schoenenkast

Wanneer het woord ‘kast’ valt, denken de meesten waarschijnlijk niet direct aan een schoenenkast. Toch is dit een meubel wat veel toegevoegde waarde kan brengen in de woning. Aan het woord hoor je al om wat voor kast het gaat, een kast voor schoenen. De schoenenkast is dan ook bedoeld om schoenen in op te bergen en deze staat daarom meestal in de gang. Met het opbergen van schoenen, houd je de gang opgeruimd en schoon. Het niet hebben van zo’n kast zorgt er vaak voor dat alle schoenenparen kris kras door de gang slingeren. Het meubel hoeft helemaal niet groot te zijn en ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Wil je een schoenenkast kopen, kijk dan eens online naar alle mogelijkheden.

Boekenkast

De kast voor alle boekenliefhebbers, de boekenkast. Deze kast kenmerkt zich door al zijn kolommen waar ruimte is voor talloze boeken. De boekenkast is als meubel niet alleen geweldig voor het opruimen van boeken, maar het kan een kamer ook een bepaalde sfeer geven. Ook deze kast komt in verschillende soorten en maten. Zo heb je boekenkasten die maar een meter breed zijn, maar ook boekenkasten die een hele kamerbreedte in beslag nemen. Deze boekenkasten zijn vaak terug te zien in grote huizen waar dan een hele muur wordt gebruikt voor opslag van boeken. Bij zulke grote boekenkasten hoort soms een ladder, waardoor je beter tussen de boeken kan zoeken.

Inloopkast

Past deze ‘kast’ wel in het rijtje? De inloopkast wordt wel een kast genoemd, maar eigenlijk is het niet maar één kast. De inloopkast is erg luxe, want in plaats van een kast in je kamer, krijg je een kamer in een kast. Het is vaak een wat kleinere kamer, waar aan de zijkanten meubels zijn geplaatst waar ruimte is voor kleding. De inloopkasten bieden ruimte om langs je kleding te lopen en een goed overzicht te hebben. Een echte ‘kast’ is het misschien niet, maar de inloopkasten zijn erg mooi en praktisch.