Fgenet
Shopping / Home and Garden

Wat is een warmtepomp?

 

Een warmtepomp is een stuk apparatuur dat feitelijk warmte uit de lucht pakt, en deze warmte gebruikt om bijvoorbeeld een ruimte te verwarmen. Het idee hiervan is dat het verwarmen van een ruimte dan minder energie kost. Er hoeft namelijk niet constant een brandstof verbrand te worden om de ruimte te verwarmen. De warmtepomp werkt in drie cycli:

 

Cyclus 1

Bij de eerste cyclus wordt lucht opgevangen van buiten. Lucht bevat namelijk altijd thermische energie, zelfs als de lucht koud is. Deze koude lucht loopt dan door een buizensysteem waar ook vorstvrije vloeistof door loopt. Deze vloeistof onttrekt de kou aan de lucht zodat de lucht iets warmer wordt. Dan loopt de inmiddels iets warmere lucht door naar de tweede cyclus van de warmtepomp.

 

Cyclus 2

In de tweede cyclus loopt de, inmiddels iets verwarmde lucht door een koelvloeistof die verdampt bij lage temperaturen. Deze vloeistof absorbeert een deel van de warmte, kookt dan en verdampt. De inmiddels verdampte koelvloeistof loopt door naar de compressor. Een compressor verhoogt de druk van een gas of vloeistof. Dit is te vergelijken met een fietspomp. Hoe meer druk op de lucht komt te staan, hoe warmer die lucht wordt. Zo ook de inmiddels verdampte koelvloeistof. Zo wordt de koelvloeistof warm genoeg om te gebruiken voor een verwarmingssysteem. Daarmee loopt de vloeistof door naar cyclus 3.

Cyclus 3

In cyclus 3 wordt de warmte van de koelvloeistof gebruikt in huis. Afhankelijk van het soort warmtepomp gebeurt dit met een radiator. Het principe is dat de gewonnen warmte hier weer wordt afgegeven maar dan aan bijvoorbeeld een radiator. Die radiator verwarmt dan de lucht. Dan is dus de warmte weer onttrokken aan de koelvloeistof, die dan kouder wordt maar nog niet koud genoeg om weer warmte aan de lucht te onttrekken. Daarvoor loopt de koelvloeistof eerst nog door een expansievat, dat er voor zorgt dat de vloeistof kouder wordt. Koud genoeg om weer warmte te onttrekken aan de buitenlucht.