Bij de aanschaf van nieuwe stoelen kijk ik naar vorm, kleur en hoe comfortabel de stoel is. Hetzelfde doe ik ook nu ik een nieuwe set tuinstoelen wil kopen, alleen komt er nu nog een ander aspect bij kijken. Tuinstoelen moeten bestand zijn tegen weer en wind en het ene soort stoel heeft daar meer onderhoud voor nodig dan het andere. Daarnaast worden de tuinstoelen in de winter niet gebruikt en moeten ze op een praktische manier opgeslagen kunnen worden. Tijd dus om een en ander eens goed te bekijken!

Goede tuinstoelen

Wat zijn goede tuinstoelen? Hier zijn verschillende antwoorden mogelijk. Er zijn eetstoelen, loungestoelen en strandstoelen, allemaal wel of niet verstelbaar. Daarom vraag ik mezelf af waar ik mijn nieuwe stoelen voor wil gebruiken en waar ik ze ga plaatsen. Komen ze op het terras, bij het zwembad of op mijn balkon? En wil ik stoelen waar ik heerlijk op kan eten, of wil ik heerlijk achterover liggen en van de zon genieten? Eigenlijk wil ik het allebei…

De materialenkeuze 

Er zijn verschillende materialen waaruit de verschillende tuinstoelen gemaakt kunnen worden. Omdat de eigenschappen van die materialen onderling nogal verschillend zijn, bekijk ik, voor ik mijn keuze ga bepalen, de voor- en nadelen. 

Kunststof is een duurzaam materiaal dat alle weersomstandigheden aankan. Zelfs als het vriest, kunnen kunststof tuinstoelen buiten blijven staan, wat ik handig vind, want dat scheelt opbergruimte in de winter. Wel moeten de stoelen na de zomer afgedekt worden, omdat ze anders kunnen gaan verweren. 

Aluminium geeft een moderne uitstraling en het lichte materiaal maakt ze makkelijk te verplaatsen. Aluminium tuinstoelen roesten niet, zijn stevig en bestand tegen alle weersomstandigheden. Deze stoelen moeten in de winter ook afgedekt of zelfs binnen gezet worden. Nadeel vind ik wel, dat ze in de zomer, als ze in de volle zon staan, erg heet kunnen worden!

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en is weersbestendig . Wel vereisen houten tuinstoelen flink wat onderhoud: tweemaal per jaar een behandeling met speciale producten zoals olie is absoluut nodig om lang van je stoelen te kunnen genieten. 

Mijn favoriet

Mijn keuze is gevallen op kunststof tuinstoelen. Ze kunnen tegen een stootje, mogen buiten blijven staan en vergen weinig onderhoud. Het feit dat kunststof recyclebaar is en dus beter voor het milieu, heeft zeker ook een rol gespeeld bij mijn keuze! Ze zijn daarnaast ook nog in verschillende kleuren verkrijgbaar. Gekleurde tuinstoelen zie je steeds vaker!

Op zoek naar stoelen voor binnen? Dan zijn kuipstoeltjes heel leuk om in de woonkamer te plaatsen!