Binnen de werktuigbouwkunde moeten er vaak verbindingen worden gemaakt. Deze verbindingen kunnen vast zijn, bijvoorbeeld bij lassen of solderen, of kunnen uitneembaar zijn, bijvoorbeeld bij een verbinding door moeren en bouten. De verbinding tussen moer en bout is uitneembaar, want de moer kan weer losgedraaid worden van de bout. Om een sterke verbinding te maken, moeten de moer en de bout een in elkaar passende diameter hebben en moeten ze dezelfde soort schroefdraad hebben. 

Een schroefdraad is de spiraalvormige draad of rug die van onder de kop van de bout begint en rond de draad draait tot het eindpunt, de draad kan doorlopend zijn of op verschillende plaatsen van de bout eindigen. De moer heeft een schroefdraad lopen aan de binnenkant, deze schroefdraad past perfect rond de schroefdraad van de bout. Daardoor kunnen ze aangedraaid worden en is er een verbinding door stevige klemming.

Bij houtschroeven is het principe anders. Een houtschroef is een schroef die in hout wordt geboord, er kan geen bout op worden geschroefd. Deze werken niet met een schroefdraad maar met draad die zich vasthecht in hout.

Er zijn verschillende soorten schroefdraad, de meest bekende is ‘metrische’ schroefdraad. Dat zijn schroeven waarvan de maten zijn afgeleid van de millimeter. Metrische schroefdraden zijn altijd cilindrisch. De maten voor metrische schroefdraadbouten zijn internationaal vastgelegd in het ISO, daardoor kunnen deze bouten en moeren verhandeld worden tussen verschillende landen en bedrijven. Ze worden aangeduid met de hoofdletter M voor metrisch.

Een andere draad die in Nederland vaak gebruikt wordt voor offshore en andere gespecialiseerde industriën is de Amerikaanse NPS draad. NPS staat voor National Pipe thread Straight. Deze draad wordt gebruikt bij bouten voor pijpleidingen en appendages.

Het is bij moeren en bouten dus uiterst belangrijk dat de passende maten samen worden gebruikt. Wanneer dat niet gebeurd worden de schroeven beschadigd en is de verbinding niet goed.

https://moerenbout.nl